Datagedreven logistiek – 5 leerervaringen

Hoe Mandersloot haar ICT-landschap vernieuwde
Leestijd: 3 minAuteur: Roderick Verhoef

Recent verscheen er een interessant artikel in het vakblad Transport & Logistiek over de vernieuwingen die Mandersloot – gespecialiseerd in transport, warehousing en distributie van levensmiddelen, bloemen, planten, groente, fruit, vlees, vis en hoogwaardige goederen – doorvoerde in haar ICT-infrastructuur. Een leerzaam artikel waarin Henri Groothuis, operations manager bij Mandersloot, heel duidelijk uitlegt hoe belangrijke ICT én data zijn voor het logistieke bedrijf van de toekomst.

“Data Driven Logistics […] is voor ons inmiddels dagelijkse praktijk en daarmee behalen we tot tevredenheid van onze klanten een zeer hoge overall-performance van 97 procent plus.”

We hebben vijf leerzame highlights uit het artikel voor je op een rij gezet. Het originele artikel kun je hier downloaden. Onze partner Ortec schreef een interessante case over het project dat we gezamenlijk voor Mandersloot hebben uitgevoerd.

1. ICT is essentieel voor de groei en flexibiliteit van je bedrijf

“We zaten met ruim honderd actieve gebruikers op het TMS dat bedoeld was voor maximaal vijftig gebruikers. Onze dagelijkse performance stond door het verouderde ICT-systeem onder druk en verdere ontwikkeling van het bedrijf was vrijwel onmogelijk.”

Met dit innovatietraject moest hij samen met een projectteam ervoor zorgen dat het bedrijf kon blijven groeien en klanten optimaal bediend en ontzorgd konden blijven worden.

2. Integratie tussen applicaties is essentieel in je IT-landschap

“Wat ik wist, is dat ik wilde gaan voor SQL-database ondersteunde systemen. Als gevolg van die keuze vielen er al de nodige applicaties af en zijn we gegaan voor Navitrans, geleverd door Rainbow Solutions. Dat systeem stond ons het beste aan, mede omdat het is gebaseerd op het Microsoft Dynamics Platform. Dit is een open platform dat staat voor stabiliteit, continuïteit en biedt een enorm potentieel aan tools en ontwikkelingen.”

3. Zoek naar eén platform voor alle bedrijfsonderdelen

“Alle Mandersloot-vestigingen werken op het centrale systeem van Mandersloot. Wel zijn voor de buitenlandse vestigingen aparte databases opgezet en is daarvoor de betreffende Microsoft Dynamics NAV-lokalisatie geïnstalleerd in verband met de lokale wet- en regelgeving voor de boekhouding. Door per 2020 ook de laatste vestigingen op het NAV-platform te ontsluiten, zijn we er zeker van dat we ook op lange termijn als Mandersloot Groep optimaal kunnen presteren en de klanten optimaal kunnen bedienen.”

4. De waarde zit niet in de software, maar in de data!

“We beschikken nu over hoge kwaliteit data waarop we kunnen sturen. […] de data die we nu genereren zijn veel specifieker en van hoog niveau. Zo kunnen we nu de kosten veel nauwkeuriger toerekenen aan de verschillende activiteiten en dus ook de rendementen beter inzichtelijk maken. Op klant- en lane-niveau kunnen we nu ook zien hoe rendabel de activiteiten zijn. Met behulp van data-analyticstools kun je de effecten van een lane in kaart brengen op je gehele netwerk. Rendeert een lane onvoldoende, dan kun je gesprekken aangaan om bijvoorbeeld een tariefverhoging te bespreken. Zit dat er niet in, dan kun je er desgewenst afscheid van nemen.”

5. Kijk verder dan alleen TMS en WMS functionaliteit

“Met de software van PowerBI […] wordt de belangrijkste data voor ons gevisualiseerd in dashboards. Die dashboards zijn er voor de drie pijlers binnen ons bedrijf: operations, sales en finance. Op die manier krijgt iedereen de voor hem of haar relevante data realtime en overzichtelijk voorgeschoteld, zodat er zo nodig direct gereageerd kan worden op welke ontwikkeling dan ook.”

Lees het volledige artikel.

Bolk Transport implementeert Navitrans

Bolk vertelt over de besluitvorming, de verwachtingen en de implementatie.

Lees het hier!x