Maatwerk in Microsoft Dynamics

Nooit meer problemen bij release overgangen door gebruik van extensions
Leestijd: 3 minAuteur: Roderick Verhoef

Maatwerk, je ontkomt er vaak niet aan. Het is immers de unieke inrichting van je bedrijfsprocessen waarmee jouw bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie. En dat heeft uiteraard zijn weerslag op de inrichting van je bedrijfssoftware. Vaak met maatwerk tot gevolg. Maatwerk dat iedere keer als er een nieuwe release van de bedrijfssoftware uitkomt tot hoofdbrekens en vaak kostbare upgrade projecten leidt. Gelukkig hebben ze daar bij Microsoft wat op gevonden! En dat maakt het upgraden naar een nieuwe versie van Navitrans een stuk eenvoudiger.

Traditioneel werd voor maatwerk simpelweg de standaard code van een Navitrans object aangepast door coderegels te verwijderen, te veranderen of toe te voegen. Het probleem daarbij was dat bij een nieuwe Navitrans versie de aangepaste code moest worden samengevoegd met de aangepaste code van de standaard software. Een reden voor veel bedrijven om niet naar een nieuwe release over te stappen. Met de komst van extensions is dit verleden tijd!

In huidige versies van Microsoft Dynamics Business Central en toekomstige versies van Navitrans ( vanaf Navitrans 14) is het niet meer mogelijk om op de traditionele manier maatwerk te realiseren. Er kan uitsluitend nog maatwerk worden gemaakt door het bouwen van zogenaamde extensions. Maatwerk wordt daarbij in aparte objecten ontwikkeld en kan vanuit een standaard object uitsluitend worden ‘afgevuurd’ door middel van een event. Je abonneert het maatwerk als het ware op een event. Als er bijvoorbeeld drie extra velden op een dossierkaart moeten worden gezet, abonneer je het maatwerk op het event ‘openen van dossierkaart’. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de Navitrans en Business Central beschikken over voldoende relevante events. Gelukkig is hier de afgelopen jaren door Microsoft enorm in geïnvesteerd. De ontwikkelaars van Navitrans zorgen er vervolgens voor dat events die nodig zijn om maatwerk in Navitrans te realiseren, direct in de standaardsoftware worden geimplementeerd.

Het mag duidelijk zijn dat de komst van extensies enorme voordelen biedt. Niet alleen kan maatwerk veel mooier gerealiseerd worden, het ‘meenemen’ van maatwerk naar nieuwe versies van Business Central en Navitrans is hiermee veel eenvoudiger geworden. Upgrades zijn sneller én goedkoper geworden omdat maatwerk als het ware los komt te staan van de standaardsoftware. Dat opent voor veel bedrijven de mogelijkheid om bestaand maatwerk aan te passen, te upgraden naar de nieuwste versies van Navitrans én Microsoft Dynamics Business Central en te profiteren van de volle functionaliteit van deze releases.

Wil je weten hoe we jouw maatwerk kunnen ombouwen naar extensions? Of zoek je meer informatie over de nieuwste releases van Navitrans en Dynamics? Stuur dan een email naar Roderick Verhoef.

Hoe selecteer je de beste software voor jouw logistieke bedrijf?

In dit eBook staan acht concrete stappen om tot die keuze te komen.

Download 'm hier! x